Pisząc o pożytkach płynących z posiadania glinianego garnczka, zapomniałem o ogórkach, co słusznie mi zostało wytknięte :) . Więc sie poprawiam ... oto przepis na wyborne ogórki małosolne :
Składniki :
1 kg młodych ogórków ( czy ile tam komu do garnczka wejdzie :)
2 szklanki wody
łyżeczka miodu
2 łodygi kopru
2 gałązki estragonu ( z braku świeżego, używam suszonego )
5 ząbków czosnku
3 młode cebulki
1 strąk czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kolendry ( albo cała , jak kto lubi )
1 liść laurowy
2 łyżeczki soli
Ogórki wkładamy do zimnej wody. Po 30 min. wyjmujemy ,płuczemy, osuszamy , odcinamy końce.
Obieramy czosnek i cebulki, myjemy paprykę, pozbawiamy ją 'wnętrzności', miąsz kroimy w paseczki.
W garnku zagotowujemy wodę z solą,miodem,liściem laurowym i kolendrą. Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu .
W słoiku lub kamionce układamy ogórki na przemian z kawałkami papryki . Wsypujemy cebulki i i grubo posiekany czosnek.Na wierzchu układamy połamane łodygi kopru i gałązki estragonu ( jeśli mamy tylko suszony, to wsypujemy go na dno ) . Zalewamy gorącą wodą z przyprawami ,przyciskamy talerzykiem i ustawiamy w ciepłym miejscu.
Po 2 dniach ogóreczki będą leko ukiszone, po 3 - najsmaczniejsze . Takie chrupkie , pachnące kolendrą i inymi przyprawami .. Mniam :)
Pluszak
miś pluszowy, miejscami nieco wytarty :)