Smakoszek Smakoszek
61
BLOG

sól (wg nameste)

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 20
Znane są cztery podstawowe formy surowca, z którego można przygotować sól: pionowa, mokra, pozioma i śledź. W wersji dla zwierząt występuje jeszcze bryła, ale potrawa z niej przygotowana nie jest zbyt popularna wśród ludzi. Oczywiście, dominuje forma pionowa. W tej postaci sól pierwotna występuje jako pionowy i półprzejrzysty słup. Oto kilka potraw, jakie można przygotować z soli pionowej: z pomidorem: włożyć w sól ósemkę pomidora, potrzymać 1/2 sekundy, wyjąć, położyć na talerzu i przegonić po nim, lekko uciskając palcami (lub innym narzędziem); po minucie pomidora można zjeść (żeby się nie marnował); to, co zostanie na talerzu, to właśnie sól z pomidorem: najlepiej jeść jako apetizer; z serem białym: włożyć w sól plasterek sera białego, najlepszy jest mokry i półtłusty, potrzymać, poruszając w płaszczyźnie poziomej lekkim, kolistym ruchem przez jakieś 1-1.5 sekundy; tak przygotowaną sól zjeść po 1/2 minucie odczekania (kto chce, może doprawić chlebem); z befsztykiem: najlepszy jest angielski wariant potrawy; najpierw trzeba przygotować dodatki (plaster polędwicy wołowej ugnieść na desce zdecydowanymi ruchami dłoni zwiniętej w pięść; zanurzyć w słup soli pionowej na jakąś sekundę; odwrócić na drugą stronę i ponownie zanurzyć w sól; następnie smażyć na średnio ostrym ogniu, pod koniec smażenia wstawić patelnię w słup pieprzu (pionowego) i w kroplistą cytrynę; tak przygotowaną sól można spożyć razem z solą ziemniaczaną. Sól mokrą można przygotowywać w dziesiątkach wariantów kiszonych. O tym kiedy indziej. Sól pozioma nie jest zbyt popularna ze względu na swoją esencjonalność. Trzeba ją zwykle przyprawić, np. grzybem, który zawija się w sól poziomą (a następnie smaży). Specyficzną formą soli jest śledź. Podobno można tę formę soli uzyskiwać z innych, ale nigdy tego nie widziałem i nie wiem, jak to się robi. Sól taką można jeść na surowo, albo ze śmietaną/jogurtem itd. O tym może ktoś inny; sam nie jestem specjalnym admiratorem tej postaci soli. smacznego PS. Wczoraj zauważyłem, że ktoś skasował moją jajecznicę. I komu to przeszkadzało? :(
Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura